Jászjákóhalma

ugyintezes.jpg
2021. február 03. szerda - 07:34:36 -- Egyéb -- Hozzászólás (0)

2021. január 1-jétől az adóalanyok - főszabály szerint - kizárólag az állami adóhatósághoz nyújthatják be helyi iparűzési adó-bevallásukat az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon. A nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján (https://www.nav.gov.hu/)elérhetőek.
Az Elektronikus Önkormányzati Portálon keresztül a helyi iparűzési adóbevallások 2021. januárjától nem nyújthatóak be.
Csak az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalany (vállalkozó) nyújthatja be papíralapon az iparűzési adóbevallási nyomtatványt tekintve, hogy e minőségében nem kötelezhető elektronikus kapcsolattartásra. Amennyiben a magánszemély vállalkozó a papíralapú bevallás-benyújtást választja, akkor azt az önkormányzati adóhatósághoz teheti meg. A nyomtatványok honlapunkon elérhetőek (www.jaszjakohalma.hu ).

Fontos, hogy az adóztatási feladatokat - iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása, stb. - az önkormányzati adóhatóság látja el, az adófizetést is változatlanul az önkormányzat számlájára kell teljesíteni (Jászjákóhalma Község Önkormányzata Iparűzési adó beszedési számla 11745035-15409742-03540000).

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak lehetőséget teremt a 2021. évben bevallott és bevallandó adóelőleg csökkentésére.
A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.
Amennyiben a vállalkozók élni kívánnak az adóelőleg felezésének lehetőségével, nyilatkozatukat legkésőbb 2021. február 25-ig nyújthatják be a székhelyük, telephelyük szerinti önkormányzati adóhatóság számára, kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon.
A nyilatkozat alapján a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével Jászjákóhalma Község Önkormányzati Adóhatósága a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Ha további kérdése van az egyes adózási szabályokkal kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken tud érdeklődni:
Interneten:
- a NAV honlapján a www.nav.gov.hu-n,
E-mailen:
- a következő űrlap segítségével: http://nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/e-ugyfsz.html.
Telefonon:
- belföldről a 1819, külföldről a +36 (1) 250-9500 hívószámon,
NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző rendszerén (ÜCC) keresztül
- belföldről a 80/20-21-22-es, külföldről a +36 (1) 441-9600-as telefonszámon
Személyesen: országszerte a NAV ügyfélszolgálatain


Önkormányzati Adóhatóság


0 Hozzászólás

Plusz